Vilnius Historia

Vilnius Historia

Litauens huvudstad har en mångsidig och spännande historia. Staden har haft betydelse i historien av flera anledningar. Bland annat genom unionen mellan Polens och Litauen från år 1385 fram till 1795. Vilnius har sedan länge varit hem åt en stor judisk befolkning, vilket är anledningen till att staden brukar kallas för Nordeuropas Jerusalem.

Det är med själ och skönhet som Vilnius sätter sitt namn på kartan. Olika områden spelar sin unika roll och inte minst gamla stan i Vilnius som sedan sedan 1994 ingår i UNESCOs lista över kulturvärldsarv.

Vilnius blir stad

Det finns inte någon exakt information om vilket år Vilnius grundades, men det var i början av 1300-talet staden blev omtalad för första gången. Mot slutet av samma århundrade fick sedan staden stadsrättigheter och Vilnius växte starkt under det kommande seklet. På 1500-talet fick exempelvis staden sitt universitet.

För dig som vill uppleva det antika Vilnius är tipset att gå de 700 trappstegen upp i Gediminas vackra slottstorn. Tornet ligger mitt i centrum och är upprättat av stadens grundare, tillika storfurste med samma namn.

Bränder, krig och återuppbyggnad

I början av 1700-talet drabbade det nordiska kriget över Vilnius, där svenska trupper intog och förstörde staden. Som ett bevis för det finns Gryningsporten där jungfru Maria står som ikon. Järnporten har blivit en pilgrimsplats och ett tecken på att den heliga jungfrun beskyddade staden när svenskarna kom. Alla järnportar i staden föll nämligen helt plötsligt ner över svenskarna som tvingades dra sig tillbaka.

Återuppbyggnaden var utdragen och tog nästan hela seklet ut. Det var bland annat ett flertal bränder som fördröjde iordningställandet av staden. År 1795 blev Vilnius en viktig del av det Ryska riket eller Kejsardömet Ryssland som det också benämns i historien. Staden blev huvudstad i Vilna-guvernementet och där börjande den nya tiden för Litauens största stad.

När Nazityskland ockuperade Polen intog sovjetiska styrkor Litauen, men det dröjde inte länge innan nazisterna även lyckades inta Litauen. Det ledde till deportation och avrättning av många av stadens judebefolkning. Efter kriget återtog sedan Sovjetunionen Vilnius. När 90-talet kom blev Litauen självständigt från det ockuperande Sovjetunionen och sedan 1991 är Vilnius huvudstad i det självständiga Litauen.

vilnius historia 1024x682 - Vilnius Historia

Prestigefulla byggnader och bra shopping

På Universitetet i Vilnius bedrivs det forskning på hög nivå och det är en prestigefylld byggnad du inte vill missa när du besöker staden. Det är landets största och har en rik och spännande historia med sig. Den ryska statsmakten stängde nämligen ner det fram till första världskriget eftersom de ansåg att universitetet var ett centrum för nationalistiska åsikter och strömningar. Idag är Vilnius universitet återigen öppet och vill du kliva in i Europas största judiska bibliotek är det hit du ska bege dig.

För en ännu bättre upplevelse av både universitet och bibliotek kan du boka en rundtur med guide. Du kan även boka en cykeltur i grupp där du ser universitetet, men också resten av Vilnius dolda pärlor.

Numera räknas Vilnius som en modern europeisk storstäder. En del slitna byggnader har ersätts med nya och viktiga kulturbyggnader har rustats upp. Köpcentrum och paradgator drar till sig många turister. Här kan du shoppa på den berömda storgatan Gedimino Prospekta eller besöka den största shoppinggallerian Akropolis som ligger mitt i city. Att shoppa i Vilnius är kul på många sätt och dessutom billigt för plånboken i jämförelse med svenska priser!