Shopping

Shopping

Du som uppskattar en riktigt bra shoppingrunda har en hel del att se fram emot när du rör dig genom Vilnius gator. Detta är en av Europas mest billiga huvudstäder att shoppa i och här finner du alltifrån lokala marknader till exklusiva märkesbutiker. Det finns goda möjligheter till att fynda oavsett vilken typ av varor du är ute efter, men de absolut största kapen gör du när du handlar lokala produkter. Dessa kostar som regel en spottstyver av vad du fått ge för samma vara här hemma i Sverige.

Att köpa med hem

Vissa saker i Vilnius kan man köpa med hem för att det är sådant som lokalinvånarna är extra duktiga på att framställa – och vissa saker köper vi med hem kort och gott för att det är avsevärt billigare än hemma.

  • Lokal mat från Vilnius: det finns en del matvaror som litauerna är riktigt duktiga på. Bland annat bör du ta del av deras rökta fläsk och deras smakrika korvar. Gillar du sötsaker får du inte missa den lokalproducerade honungen – här kan du med fördel välja ett ekologiskt alternativ om möjligheten finns. Alla som har den minsta tillstymmelse till förkärlek för ost får absolut inte missa deras hårdostar – dessa är vida kända, och av god anledning. Även mörkt bröd och syrade grönsaker är sådana matvaror som brukar vara populära att köpa med hem.
  • Bärnsten: i Litauen finns ett rikt utbud av bärnsten, och detta är också något som används flitigt när de skapar smycken. Om du tänkt köpa med dig ett bärnstenssmycke hem bör du vara medveten om att det är vanligt med förfalskningar av dessa. Du gör därför klokt i att handla från någon av de större och mer välkända smyckesbutikerna.
  • Silversmide: något de är väldigt duktiga på i Vilnius är att skapa i silver. Ta dig en rundtur i valfri smyckesbutik för att se på de fantastiska silversmycken som lokala silversmeder skapat – det finns en god anledning till att dessa är så populära.
  • Kläder av linne och stickade kläder: lin är en vanlig produkt att använda vid klädtillverkning i Litauen. Även om priserna på lin och stickat de senaste åren höjts ganska så rejält, kommer du fortfarande klart billigare undan än hemma – och när det gäller lin vet du dessutom att du får ett hållbart material av god kvalitet.
  • Cigaretter: om du röker kommer du hitta tobak till bara en bråkdel av vad du ger för motsvarande produkt här hemma. Tänk på att kontrollera regler för tull innan bara.
  • Vodka och öl: om du dricker alkohol och uppskattar sådan av god kvalitet bör du ta dig en titt på det sortiment av inhemsk vodka och öl som hittas i staden. Priset är lågt och kvalitén är hög – en fantastisk kombination. Kom ihåg att kontrollera reglerna för tull innan du köper på dig för mycket. Det vore tråkigt om du på tillbakaresan inte får ta med dig allting du köpt på grund av tullregler.

Här shoppar du bäst

Oavsett vad du är ute efter för typ av shopping är chanserna goda att du hittar vad du söker i Vilnius. Lokala marknader och små souvenirbutiker samsas med exklusiva shoppingstråk och gallerior innehållandes olika kedjor. Gillar du marknader kan det vara värt att känna till att marknad heter ‘turgus’ på litauiska. Tänk på att även om du kan betala med kreditkort på de flesta ställen, kan du komma att behöva kontanter när du handlar på någon av stadens olika marknader. Går du på loppmarknad kan du räkna med att kortbetalning är helt uteslutet.

Akropolis

Akropolis är namnet på det största shoppingcentret i hela Vilnius. Här får du 170 butiker, flera olika restauranger och andra matställen – och det finns till och med en bio i centret. Du hittar Akropolis några kilometer utanför själva stadskärnan – det går att åka buss hit, men det finns risk för att du kommer shoppa loss ganska så rejält här, så det kan vara värt att överväga att ta en taxi tillbaka till hotellet efteråt. Det går också att göra ett depåstopp på antingen dit- eller tillbakavägen på Panorama – ett annat stort shoppingcenter som ligger ungefär halvvägs mellan Akropolis och Vilnius stadskärna.

Lino Namai

Vi nämnde tidigare att linprodukter är något som du bör köpa med hem från Vilnius, om du hör till dem som uppskattar sådant. Om du vill vara säker på att få linprodukter av en mycket hög kvalitet ska du köpa dem på Lino Namai. Detta är en exklusiv linneaffär vars produkter tillhör de bästa linneprodukterna i hela staden.

Go9 (Gediminio 9)

Om du inte har lust att resa utanför staden för att gå på shoppingcenter kan du istället ta dig en tur i Go9. Detta moderna center ligger centralt beläget mitt i smeten på huvudgatan i Vilnius. Utifrån sett ser centret ut som ett mycket vackert äldre hus, med sin imponerande utsmyckade putsade fasad. Väl inne i byggnaden är det modernt och fräscht och här kommer du faktiskt kunna stöta på även svenska märken – bland annat finns Lindex här inne. Om du tänkt köpa matvaror kan du med fördel göra det inne på Go9 – de har en högkvalitativ livsmedelsbutik inne i centret.

Hales Market

Detta är en marknad som är uppdelad i två sektioner – en nyare del och en äldre del. I den äldre delen finner du en saluhall och om du vill ha lokala matvaror av hög kvalitet kan du absolut köpa dem här. I saluhallen finner du bland annat bröd, korv, rökt fisk och kött – och utbudet, säljarna och variationerna är många. I den nyare delen av Hales Market finner du istället billigt mode – detta är då främst lokalt mode.

Aj Sokoladas

Detta är butiken för alla chokladälskare av rang – eller för alla chokladälskare överhuvudtaget. Här hittar du exklusiva handgjorda chokladpraliner, vilka tillverkats i Trakai. Aj Sokoladas ligger strax utanför Vilnius – och ett besök där är helt klart ett måste.

Souvenir Market

Namnet på denna marknad avslöjar helt och hållet vad den handlar om – här är en marknad helt och hållet för oss turister som vill köpa på oss souvenirer. Här kan du hitta allt typiskt östeuropeiskt du kan tänka dig, och du kan köpa alltifrån kylskåpsmagneter till artefakter från den tiden Litauen hörde till Sovjet.

Loppisar runt Gamla Stan

I de områden som är belägna precis runt Gamla Stan brukar det titt som tätt anordnas loppmarknader – du hittar då dessa på de små torg som hör till området. Dessa loppmarknader följer inga särskilda veckodagar, tider eller andra förhållningsregler. Istället dyker de upp som gubben i lådan när man minst anar det – men det brukar i stort sett alltid finnas åtminstone någon loppmarknad som håller igång om man strosar runt på gatorna kring Gamla Stan. Ett tips är att kolla efter linneföremål och bärnstenssmycken på dessa loppmarknader.

vilnius julmarknad - Shopping
Julmarknad på Katedraltorget i Gamla Stan.

Tymo Turgus

Tymo Turgus är en välbesökt marknad som arrangeras i Vilnius varje torsdag. Här anordnas kultur- och matfestivaler och här har du möjlighet att låta alla dina sinnen få ta del av härliga upplevelser. Du som vill ha möjlighet till att fynda rejält ska ta dig en tur bland de olika torgförsäljare som befinner sig på marknaden – här är det tillåtet att pruta och du som är duktig på att förhandla kan därmed göra dig ett riktigt kap när du handlar.