Upplev Vilnius

Upplev Vilnius

Vilnius är en stad som hamnat lite i skymundan jämfört med sina grannhuvudstäder Riga och Tallinn. Det gör att landet inte upplevs som riktigt lika “turistigt” ännu och här har du en hel del intressanta upplevelser att ta del av.

Du som tycker om att uppleva vacker arkitektur kommer stortrivas i staden. Till exempel finns här inte mindre än 40 olika kyrkor att besöka och beskåda. Det finns dock avsevärt mycket mer än så att ta del av i denna gemytliga lilla stad – här kan du uppleva alltifrån ett pulserande uteliv till ballongflygning.

Att uppleva i Vilnius

Kyrkorundtur

Vilnius är en stad som har ett imponerande stort antal kyrkor – detta trots att staden är relativt liten. Du kan med fördel sätta av en heldag till att bara besöka olika kyrkor. De flesta ligger inom ett relativt bekvämt avstånd från varandra. Det innebär att du till exempel kan hyra en cykel för att ta dig runt – ett smidigt och prisvärt alternativ som dessutom låter dig uppleva staden på ett helt annat sätt är om du åker buss eller taxi.

Europas mittpunkt

Om du kan tänka dig att röra dig en bit utanför själva huvudstaden har du möjlighet att uppleva något så intressant som Europas absoluta mittpunkt. Denna ligger belägen ca 20 kilometer norr om Vilnius och det var i 1989 som en samling franska vetenskapsmän kom fram till att det är just denna plats som ligger exakt i mitten av Europa. Platsen är markerad med ett stort monument av granit – och när du ändå befinner dig på platsen tar du givetvis ett besök i Europos Parkas. Detta är en stor park fylld av skulpturer. Parken tar inträde och detta ligger på ungefär 100 svenska kronor.

europas mittpunkt - Upplev Vilnius
Europas geografiska mittpunkt. Monomentet ligger nära byn Girija.

Trakai – en äkta riddarborg

Också denna sevärdhet ligger några mil utanför själva huvudstaden – 2,8 mil för att vara exakt. Här besöker du en riktig riddarborg, vilken började byggas på 1300-talet. Stora delar av borgen har under dess levnadstid blivit förstörda – men ett gediget arbete med att restaurera denna har genomförts. Nu är borgen därför som ny, och det är en riktigt maffig upplevelse att strosa runt i denna. Som att inte själva borgen vore attraktion nog, ligger den dessutom belägen på en alldeles egen ö. I vattnet runt ön finns det bland annat möjlighet att både segla och paddla kanot. Det finns flera restauranger på ön, så du behöver inte tänka på att ta med egen mat om du inte vill.

Gamla Stan

Denna del av staden ligger belägen i själva stadskärnan och om du befinner dig i Vilnius är det ett måste att strosa igenom Gamla Stan åtminstone en gång. Här finner du nämligen en av världens bäst bevarade barockstäder och det är en iögonfallande vacker blandning av upprustade och slitna byggnader. Du kan med fördel lägga en del av din kyrkorundtur hit om du tänkt göra en sådan – i Gamla Stan hittar du så många som 25 kyrktorn. Här finns flera mysiga caféer att stanna för att ta en fika på och du kan också göra en lov inom någon av alla de souvenirbutiker som finns i stadsdelen.

vilnius gamla stan - Upplev Vilnius
Gamla Stan i Vilnius – en av de äldst bevarade i norra Europa.

Storhertigarnas Palats

Från Storhertigarnas Palats styrdes en gång i tiden hela Litauen – och då av en samling storhertigar, därav namnet. I samband med att Ryssland kontrollerade Vilnius revs dock palatset under 1600-talet. Idag är palatset återuppbyggt till sin forna glans och att vandra runt här inne är verkligen en spektakulär upplevelse. De stora salarna används idag som museum, men det kanske bästa av allt är den fantastiska utsikten du har från palatsets torn. Missa därför inte att gå upp i detta, för allt i världen. Inträdet hit är billigt och kostar ungefär 30 svenska kronor.

Stadsdelen Uzupis

Det är lätt att dra paralleller till den danska stadsdelen Christiania när man hör om historien bakom stadsdelen Uzupis. I 1997 utropade denna stadsdel sig själv till en självständig republik – något som av de flesta dock räknas mer som en del av ett större konstprojekt än en renodlad politisk handling. När detta skedde var stadsdelen mycket nedgången och i de fallfärdiga bostäderna flyttade en rad kulturarbetare in, mot att de fick betala en väldigt låg hyra eller i vissa fall till och med bo gratis. Idag är stadsdelen till stora delar upprustad och hyrorna är på många ställen högre – men arvet efter kulturarbetarna finns kvar i form av en rad intressanta konstinstallationer placerade runt om i stadsdelen.

Sankt Annas Kyrka

Detta är en otroligt vacker kyrka som är ett populärt ställe för bland annat brudpar att fotografera sig vid. De flesta kyrkor i Vilnius är byggda i barockstil – men Sankt Annas Kyrka är istället uppförd i sengotisk stil – något som gör att den skiljer sig ytterligare från mängden. Om du besöker kyrkan får du inte missa att gå till den lilla gränden mittemot kyrkobyggnaden – Literatur Gatvé. Här finns som ett litet galleri, vilket hyllar olika författare genom att små plaketter och skulpturer hängs upp på väggen. Galleriet har funnits sedan 2008 och det hålls hela tiden aktuellt, eftersom det varje år fylls på med flera nya hyllningsplaketter.

Gryningsporten

I början av 1500-talet uppfördes det en stadig ringmur runt Gamla Stan. Denna finns tyvärr inte kvar idag – men porten till muren gör det. Du bör se på porten både från insidan och från utsidan, då den har väsentliga skillnader på bägge sidor. Inifrån sett är detta en mycket vacker port, men från utsidan ser den hotfull ut. Anledningen till detta är för att oinbjudna gäster skulle bli rädda när de såg porten – ett slags psykologiskt försvar mot fienden.

Ballongflygning

Något som många inte vet är att ballongflygning är en stor grej i Litauen – man skulle nästan kunna säga att det är landets nationalattraktion, om någon sådan hade funnits. Faktum är att Vilnius hör till en av de bästa städerna i världen för den som är sugen på en åktur i en luftballong. Här är det tillåtet att flyga över stadskärnan och det är en spektakulär vy man har att ta del av. Att flyga luftballong är riktigt häftigt och den känsla som brukar infinna sig när man väl tagit sig upp i luften är harmoni. Det är stillsamt och njutningsfullt och eftersom ballongen hela tiden rör sig i samma hastighet som vinden kommer man inte uppleva någon blåst där uppe.

Hur själva ballongflygningen är upplagd i detalj kan variera dels mellan olika ballongflygare (det finns väldigt många sådana att välja mellan i Vilnius) och dels också utifrån vilka väderförhållanden som råder under den aktuella dagen. Det är främst under slutet av april fram till slutet av oktober som det råder säsong för ballongflygning, men det finns enstaka aktörer som ibland erbjuder flygturer även när det inte är säsong. Priset brukar ligga runt en tusenlapp (i svenska kronor mätt) och då blir man hämtad och lämnad vid hotellet före och efter flygturen.

Nationalgalleriet

Detta galleri är för dig som vill uppleva den inhemska kulturen. Storleken på galleriet är relativt liten och det är framförallt verk av litauiska konstnärer du kan uppleva här inne. Det går relativt snabbt att gå igenom utställningen, men den är klart sevärd – och priset för ett besök ligger på endast 30 kronor, så det är inte alls kostsamt att gå in.

Nationalmuseet

Om du är intresserad av att veta mer om Litauen och dess historia, ska du göra dig ett besök i Nationalmuseet. Här kan du följa landets historia från nutid och väldigt långt tillbaka ur både ett historiskt såväl som etnografiskt perspektiv. Perfekt för dig som vill komma hem lite mer allmänbildad.

Amber Museum Gallery

Om du trodde att bärnsten bara var bra för att skapa fina stenar kommer du få tänka om i samband med att du gör ett besök i detta museum. Hela utställningen är dedikerad till bärnstenen och allt vackert som man kan skapa med hjälp av denna. Om utställningen väcker ditt ha-begär kan du med fördel göra dig en runda i galleriets tillhörande butik efteråt. Här finns en hel del otroligt vackra föremål att köpa.

Universitetet i Vilnius

Även om Universitetet i Vilnius främst fungerar som just ett lärosäte, har detta också en viktig roll som museum. För ett inträde om ungefär 30 svenska kronor har du här möjlighet att uppleva ett flertal vackra byggnader och fina innergårdar – och precis som vi förväntar oss av ett universitet kan du naturligtvis också ta del av en imponerande samling av gamla böcker.

litauens mittpunkt - Upplev Vilnius
Monumentet som visar Litauens mittpunkt. Ligger nära byn Ruosciai som i i sin tur ligger nära staden Kedainiai.