Äta och dricka

Äta och dricka

Det litauiska köket är till stor del baserat på sådant som växer bra i deras kalla och fuktiga klimat. Det innebär att bland annat potatis, rödbetor, korn, råg, bladgrönsaker, bär och svampar är vanligt förekommande inslag i olika rätter. Också olika mjölkprodukter är viktigt och flera av landets specialiteter tillhör denna kategori. Till exempel finns det väldigt många olika varianter av cottage cheese (keso) – och landet är också känt för sina fylliga och aromatiska varianter av smör och grädde. Rent generellt är maten i Litauen ganska fet.

Om det är någon maträtt som verkligen är typiskt litauisk så är det soppa. Litauerna älskar sina soppor – dels är det en traditionell rätt i det litauiska köket och dels så anses de av litauerna vara hälsobringande. En populär litauisk soppa som du bör prova på om du vill ta del av det inhemska köket är Šaltibarščiai – en klassisk soppa gjord på rödbetor.

vilnius mat gamla stan - Äta och dricka
Försäljning av mat på en marknad i Gamla Stan i Vilnius.

Delikatesser

När det kommer till delikatesser är litauerna kanske inte de mest fantasifulla – åtminstone inte när vi pratar om klassiska sådana. De flesta desserter har en sockerkaksliknande bas, vilken gräddas i en stor fyrkantig form. Ofta blandas någon form av frukt eller bär ned i smeten – vanliga sådana är till exempel äpple eller plommon. Den färdiga kakan skärs sedan i fyrkanter och serveras.

Det finns också ett bakverk som heter torte – man skulle kunna förklara detta som en litauisk variant av den svenska tårtan. Skillnaden är dock att medan vi i en “svensk” tårta har 3-4 olika lager, kan en litauisk torte innehålla både 10 och 20 olika lager. Dessa fylls ofta med till exempel sylt och vaniljkräm, choklad eller olika smörkrämer smaksatta med rom. Om du vill uppleva dessa tortes ska du besöka ett litauiskt kaffehus – dessa serverar som regel både torte, såväl som andra bakverk.

Restauranger i Vilnius

Du som vill äta god mat till ett överkomligt pris kommer definitivt inte bli besviken när du äter ute i Vilnius. Här är priserna låga och maten är god – och staden har ett otroligt stort utbud av olika restauranger att välja bland. Är du sugen på något lättare är utbudet av caféer definitivt inte sämre – Vilnius är en bra huvudstad för den som är hungrig.

Panama Food Garden

Hit ska du gå om du vill äta på en restaurang som inte är typiskt turistig – den ligger också en bit utanför de populära turistgatorna. Här får du lika mycket en upplevelse för själen, som för dina smaklökar. Restaurangen är verkligen en trädgård – här omringas du av lummig grönska överallt – och det är hur mysigt som helst.

Saint German

Om du vill äta där lokalborna äter ska du besöka Saint German. Här bjuds du på utsökta rätter från det franska köket – bland annat hittar du ostron, foie gras, ankbröst och creme brulée på menyn. Priset här ligger i den något högre klassen (i litauiska mått mätt), men att äta här är värt varenda krona. Det finns en god anledning till att denna restaurang är en favorit bland Vilniusborna.

Open Kitchen (marknad för mat)

Denna matmarknad har inte alltid öppet – men om du besöker Vilnius under sommarmånaderna får du inte missa att besöka marknaden. Denna ligger belägen precis vid floden, vid Tymo Turgus. Ett besök på Open Kitchen ger dig möjlighet att ta del av en stor bredd av olika rätter, serverade från lokala food trucks – här hittar du allt från pannkakor till rödbetssoppa till vårrullar till tacos.

Sweet Root

Om du vill ha en lite mer exklusiv kulinarisk upplevelse ska du bege dig till Sweet Root för att ta del av deras fantastiska avsmakningsmeny. Denna går att beställa både med ett dryckespaket, men också utan. Avsmakningsmenyerna genomförs i sittningar som tar ungefär tre timmar – och under denna tid brukar ni hinna gå igenom runt 8-10 rätter. Priset för detta ligger på runt 750 svenska kronor – det är alltså klart prisvärt med tanke på vad man får för pengarna.

Uzupio Picerija

Har man verkligen varit på semester om man inte ätit pizza minst en gång? Det gäller dock att välja pizzan med stil – och hos Uzupio Picerija får du den bästa pizzan i hela Vilnius. Denna bakas i vedugn och restaurangen är vida känd för sina fantastiska pizzor. Om du vill vara säker på att hinna äta här innan du reser hem bör du se till att boka ett bord i god tid – det är svårt att få plats här utan att behöva köa först.

Mason Gastropub

Denna fransk-inspirerade restaurang är som balsam för själen. Om möjlighet finns, bör du se till att försöka få ett bord på innergården – denna är otroligt mysig. Gällande maten har framförallt deras wine platter fått goda vitsord. Denna består av burrata, gratinerade vitlöksbröd, härliga oliver, parmaskinka och en fräsch sallad.

Urban Garden

Om du vill äta hälsosamt under din vistelse i Vilnius är det hit du ska gå. Detta är en av de trendigare hälsoköken i staden och det är framförallt deras luncher som är mycket populära. Här kan du till exempel beställa smoothie bowls, toast med avokado, hälsosamma pannkakor, chiapudding samt en rad olika krispiga sallader.

Nisha Craft Capital

Detta är inte en restaurang, så du bör inte gå hit om du är hungrig. Däremot kan du med fördel göra dig ett besök här om du är törstig – Nisha Craft Capital är nämligen något så spännande som ett mikrobryggeri. Här har du möjlighet att prova ett imponerande utbud av olika ölsorter – och priset är klart överkomligt.

Augustas ir Barbora Love Story Cafe

Om du vill besöka ett instagramvänligt café under din vistelse i Vilnius ska du göra dig ett besök hos Augustas ir Barbora Love Story Café. Stället är verkligen som hämtat ur en kärlekssaga – vackra blommor slingrar sig upp längs fasaden på utsidan, samtidigt som insidan kommer med en romantiskt rosa interiör.

Holy Donut

Här har vi ytterligare ett måste att besöka för den som vill ha instagramvänliga bilder – eller bara för den som vill att fikat ska vara lika mycket en visuell upplevelse som en smakrik sådan. Även om innovativa munkar i alla dess slag är caféts specialitet, finns här också en hel del andra utsökta alternativ att välja på från menyn. Du kan till exempel beställa freaky frappes, smoothie bowls, bagels och fräscha sallader. De har dessutom väldigt gott kaffe.

Uteliv

Om du gillar att klubba kommer du säkerligen inte bli besviken på det uteliv som hittas i Vilnius. Staden må vara fridfull och vacker på dagtid – men under helgnätter är fridfullheten som bortblåst – åtminstone inne på nattklubbarna.

Opium

Detta är en liten, men otroligt populär nattklubb som är känd dels för sina framstående DJ:s men också för att de har det bästa ljudsystemet i hela Vilnius. Gästas ofta av internationella stjärn-DJ:s.

Sky Bar

Sky Bar är den högst belägna baren i hela Vilnius. Du finner denna på den 22:a våningen i Radisson Blu Hotel Lietuva – och utsikten är minst sagt imponerande.

Mojo Lounge Vilnius

Om du vill vara en innepinne är det hit du ska bege dit. Detta är en av de mest populära klubbarna i staden och här arrangeras ofta fester med olika teman samtidigt som gästerna kan njuta av livemusik.

Artistai

Om du vill ta det lite lugnare kan du besöka denna gemytliga pub. Här arrangeras varje sommar flera spelningar på innergården, där gästerna får njuta av livemusik.

Loftas

Detta är stället för alla kulturintresserade som vill gå ut, men som inte vill ha det där klassiska klubbandet. Loftas är ett kulturhus där du kan uppleva alltifrån moderna livekonserter till filmvisningar.