Vaccin
Det finns inga krav på vaccinering för den som reser till Vilnius. Däremot rekommenderas det att se över det skydd du har från tidigare vaccinationer mot polio, stelkramp och difteri, så att detta är uppdaterat. Det kan också vara klokt att överväga vaccinering mot Hepatit A och Hepatit B. På Vacciner.nu kan du läsa mer om de olika vaccinerna.
Språk
Det officiella språket i Litauen är litauiska. En intressant detalj angående detta språk är att det för bara hundra år sen var på gränsen till utdött – men idag talas det av runt 4 miljoner människor. I vissa regioner av landet pratas också ryska och polska.
På turisttäta orter kommer du långt på att prata engelska – du kommer därmed inte ha några större problem med kommunikationen när du befinner dig i Vilnius. Det är framförallt bland den yngre generationen som engelskan är väldigt utbredd, men i de större städerna behärskar dock de allra flesta invånarna engelska, oavsett ålder.
Dricksvatten
Det är inte någon fara att dricka kranvattnet i Vilnius – däremot har det ofta en smak av klor. De flesta som turistar i staden föredrar därför att istället köpa vatten på flaska.
Eluttag
I Vilnius har de samma eluttag som i Sverige. Du behöver därmed inte någon adapter till dina elektriska prylar.
Svenska ambassaden
I Vilnius finner du den svenska ambassaden på adressen Didžioji 16. För att komma i kontakt med denna kan du antingen ringa på telefon +37052685010, eller maila på e-postadress ambassaden.vilnius@gov.se.
Valuta och betalningar
I Litauen används euro som valuta. Du kan växla både hemma i Sverige innan avresa, såväl som på plats i landet. De allra flesta butiker, restauranger och hotell i Vilnius accepterar de vanligaste kreditkorten – det är därmed inte något måste att ta med kontanter. Tänk dock på att många bankkort tar en avgift i samband med uttag och/eller köp när du befinner dig utomlands.
Tidsskillnad
Mellan Litauen och Sverige skiljer det en timme i tid. Det är Litauen som ligger en timme före Sverige, vilket innebär att du behöver ställa fram klockan en timme när du anländer till din destination. Du hittar aktuell tid på tidsskillnad.nu.
Nödnummer
I Litauen är det 112 som gäller som nödnummer. Via detta kommer du, precis som i Sverige, i kontakt med sjukvård, polis och brandkår.
Sjukvård
Om du drabbas av sjukdom när du befinner dig i Vilnius har du rätt till sjukvård på samma villkor som övriga medborgare i landet. För att bevisa att du har rätt till detta behöver du ha med dig ditt blå sjukvårdskort. Ett sådant kort beställer du från Försäkringskassan – tänk på att beställa det i god tid innan avresa. Generellt sett är sjukvården i landet god.
Dricks
Det är alltid uppskattat att ge dricks i samband med att man fått service i Vilnius. Vanligt är att avrunda betalningen uppåt – är du mycket nöjd är det standard att ge 5 till 10 procent extra i dricks. Det är vanligast att ge dricks på restaurang, till hotellpersonal samt taxichaufförer.
Dricks betalas som regel kontant, även om du betalat notan med kort. Tänk på att om du betalar kontant finns det rum för missförstånd – i Litauen är det nämligen standard att kunden inte vill ha någon växel tillbaka om denne tackar i samband med att servitören tar ens pengar.
Landskod
Landskoden till Litauen är +370. Riktnumret till Vilnius är 571, dvs telefonnummer hit börjar på +370-571…